VITAMIN UNTUK PELAJAR

Salam.. dan Hi Semua.

Tak terlambat lagi nak ucapkan Selamat Tahun Baru Cina pada kaum Cina, hopefully more prosperous year coming to you. Terima kasih juga pada fan baru REDCOMELMALL.COM yang semakin ramai di Facebook. Saya akan cuba yang terbaik untuk memberikan info-info kesihatan agar memberikan manfaat untuk semua.

My lovely cousin yang comel Ain Rahman ada post pertanyaan di wall REDCOMELMALL

Ain Rahman ⋈
kak ani, vitamin utk tambah tenaga hilangkan mengantuk ada tak?

Jadi pelajar memang sangat stress dan meletihkan apatah lagi kalau kuliah di waktu petang, mesti energy level susah nak sustain sebab dah pekena nasi ayam dan fresh oren di food court dan lepas tu rasa ngantuk amat sangat masa lecture. [hihihi.. akak gurau je dik]

Ain Rahman ⋈ akak..ni serius ni..

Okey. ^^

Basicly Lecithin is VERY GOOD for you. Why?

Lecithin�choline�acethylcholine

Diantara biokimia utama yg diperlukan oleh otak ialah acethylcholine..
Ia diperlukan utk membolehkan otak berfungsi sehingga kita boleh berfikir,mempunyai ingatan,mampu berkonsentrasi dan mampu membuat hubungkait diantara bidang2 ilmu yg ada pd
kita.Ia juga diperlukan utk membolehkan system otak melakukan berbagai jenis tugas yg menentukan kita berdiri,berlari,makan, bercakap, tidur serta terlibat dalam penghadaman,metabolism, dan sebagainya.

Ia merupakan sejenis neurotransmitter yg terlibat di dalam penerimaan,penyimpanan dan
penghantaran maklumat otak kita.Jika bekalannya cukup,maka fungsi2 ini dapat dilakukan.Jika tidak fungsi- fungsi ini akan tergugat.


Diperingkat otak n sel2 kita, acethylcholine perlu dihasilkan dari bahan yg dipanggil choline.Choline ini amat mudah diperolehi daripada LECITHIN.Oleh itu ,digalakkan ibu bapa agar mereka n anak2 mereka mendapatkan cukup bekalan lecithin setiap hari.

Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans, dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin. Yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari Soybean.

Lecithin ni bukan setakat suplemen untuk mengurangkan inches di tubuh, malah sesuai bagi
mereka yang bergelar student (digabungkan dengan vitamin B Complex).

Selain daripada Lecithin, apa lagi vitamin-vitamin penting untuk mendapatkan otak yang cerdas dan bijak?

B Complex
Omega Guard
MealShake


Secara ringkas, kepentingan setiap vitamin ini ialah :

Omega Guard – mengandungi DHA dan EPA serta asid lemak lain yang penting untuk pertumbuhan otak dan mata, serta peredaran darah dan aktiviti sel bagi memastikan keseluruhan tubuh mendapat kekuatan bagi melawan jangkitan yang berbahaya.


Mealshake – mengandungi protein soya dan 28 jenis vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh.

B Complex – membantu dalam sintesis protein dan karbohidrat, memberikan mood yang baik, anti stress, menukarkan makanan kepada tenaga serta penting dalam pertumbuhan sel.

Lecithin – kaya dengan kolina yang penting dalam sintesis neurotransmitter, iaitu acetylcholine yang bertindak dalam fungsi saraf, otak dan daya ingatan.


Cadangan Vitamin

Cadangan vitamin untuk kanak-kanak:

4 tahun ke bawah:— Mealshake & Omega Guard

Sekolah rendah:—- Omega Guard, Vitalea for Children, Chewable Vita-V

Sekolah menengah:—- B Complex, Omega Guard, Lecithin, Mealshake


Cadangan vitamin untuk dewasa:

Lelaki— set A atau Eu Four Pack add on Lecithin

Wanita— set B atau Eu Four Pack add on Lecithin


So, harap dapat membantu pelajar2 yang tak mahu mengantuk dalam kelas,lebih konsentrasi dan Insya Allah lulus flying colors.

p/s: Wah, Ain, mesti boleh maintain CGPA 4.0 pas ni tau kalau makan vitamin? ^^ Akak doakan
ye!

credit to : http://vitaminsemulajadi.com/vitamin-untuk-otak-cerdas-dan-bijak/

3 comments:

Anda mungkin sukakan artikel ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...