Nutrisi yang Hilang dalam Makanan.

Salam semua..

It's a very peaceful Saturday morning.

Sebenar sekembali dari Big Bad Wolf hari tu, bersusun-susun buku-buku ni minta di susun.
Jadi saya sempat snap buku-buku yang sering saya jadikan rujukan untuk mengupdate blog ataupun jika ada yang bertanya tentang supplemen kesihatan yang menjadi pilihan.

Photo
Buku-buku kesayangan saya. Hanya 1/4 ada di workstation. 





  Saya ingin kongsikan daripada buku Khasiat Makanan Segar , di tulis oleh Dr. Made Antawan tentang peratusan gizi yang hilang dengan kaedah memasak. Jadi jika anda tertanya-tanya mengapakah anda sering tidak sihat, badan sering letih-letih dan sering di serang selsema, ini mungkin jawapannya.Secara puratanya 50% zat makanan kita hilang dalam proses memasak itu sendiri.




Air soya hilang 77%  Vitamin B1? Lysine pun hilang 40%? Emm.. 


   Tubuh badan orang dewasa letih tinggi ketahanannya berbanding anak kecil. Jadi jika anak anda sering sakit, terutamanya jika mereka di jaga di nursery, pastikan

1. Mereka sering membasuh tangan ketika hendak makan
2. Pastikan meraka minum air yang banyak, kerana mulut yang kering mudah terluka dan menjadi ulser sekaligus mudah dijangkiti virus.
3. Pastikan menu makanan harian mereka kaya dengan zat dan nutrisi terutama sekali Vitamin C dan Omega3 yang akan membina sistem imuniti yang kuat.



Best! ^_^

0 comments:

Post a Comment