Anemia

Assalammualaikum.

Semoga sahabat-sahabat saya berada dalam keadaan yang sihat walafiat. Seringkali kita dengar ibu yang hamil mengalami HB rendah atau kata nama yang lainnya Anemia. Apakah yang yang di maksudkan dengan Anemia ni? Ia bukan sahaja dialami oleh ibu hamil, sesiapa saja berkemungkinan mengalami situasi ini.

Apabila bilangan sel-sel darah merah atau kepekatan hemoglobin rendah seseorang itu dikatakan mempunyai anemia. Hemoglobin adalah protein (metalloprotein) di dalam sel-sel darah merah yang mengandungi zat besi dan membawa oksigen ke seluruh badan.

PUNCA ANEMIA

Kekurangan pengeluaran sel darah merah anemia
Dalam jenis ini anemia badan sama ada tidak menghasilkan cukup sel-sel darah merah, atau mereka tidak boleh bekerja dengan betul. Mereka yang mengidap anemia jenis ini mungkin mempunyai:

Anemia sel sabit - gangguan yang diwarisi yang menyebabkan sel-sel darah merah mempunyai bentuk bulan sabit. Sel darah merah memecahkan cepat, sebelum oksigen dan nutrien yang mencukupi boleh sampai ke organ-organ penting.

Tidak cukup zat besi (kekurangan zat besi) - kekurangan besi umumnya disebabkan oleh pemakanan yang kurang nutrisi, kehilangan darah, atau ketidakupayaan untuk menyerap zat besi yang mencukupi daripada makanan. Anemia disebabkan kekurangan zat besi di kalangan wanita hamil yang tidak mengambil suplemen zat besi adalah biasa.

Tidak cukup vitamin (kekurangan vitamin) - seperti vitamin B12, sering disebabkan kerana perut tidak boleh menghasilkan cukup bahan yang dipanggil faktor intrinsik. Ini faktor intrinsik adalah penting bagi vitamin B12 untuk diserap daripada makanan dan minuman. Orang yang mempunyai anemia jenis ini mempunyai anemia pernisius. Kekurangan itu mungkin disebabkan oleh pemakanan yang tidak sihat.

Supplemen Shaklee yang boleh membantu?
Vitalea dengan formula Iron, B complex, Vitamin C, ESP terbukti secara klinikal dapat memulihkan HB count pesakit Anemia. Dengan nutrisi yang cukup, HB akan menjadi normal.

No comments:

Post a Comment

Anda mungkin sukakan artikel ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...